arrow_downward
arrow_upward

Reclaiming Places

camera_alt 01.05-03.07.21

Ideas to Postpone the End of the World

notifications 23.06.21, 18:00

Over A Common Breath

10.03-03.04.21

A Common Breath. On-site

camera_alt 10.03-03.04.21

Deel I: Foreground

videocam 10.03.21, 19:00

Deel II: Territories

videocam 17.03.21, 19:00

Deel III : Resistance

videocam 24.03.21, 19:00

Deel IV: A Possible Toolkit

videocam 31.03.21, 19:30

Ideas to Postpone the End of the World

Leesgroep met Sofia Caesar

23.06.21, 18:00

Ideas to Postpone the End of the World (Ideeën om het einde van de wereld uit te stellen) vormt de schriftelijke neerslag van een lezing die in 2019 in Portugal werd gehouden door Ailton Krenak. Deze bekende Braziliaanse inheemse leider en activist toont aan in deze tekst dat onze huidige milieucrisis geworteld is in het vals maatschappelijk concept van ‘humaniteit’, waarbij de mens superieur is aan andere vormen van de natuur en het gerechtvaardigd is om haar naar believen te exploiteren. Inheemse volkeren zijn al eerder geconfronteerd geweest met het einde van de wereld. Heden is de mensheid bezig aan een collectieve mars naar de afgrond. Om de huidige milieuramp te stoppen, stelt Krenak, moeten we het homogeniserende effect van dit denkbeeld verwerpen en een nieuwe vorm van ‘dromen’ omarmen, die ons in staat stelt onze plaats binnen de natuur te herwinnen.

De originele tekst in het Portugees werd vertaald in het Engels door Anthony Doyle en gepubliceerd door Anansi International in 2020.

Biografien

Sofia Caesar (1989, Rio de Janeiro, Brazilië) is een beeldend kunstenaar die werkt met video, performance en beeldhouwkunst. Sofia Caesars werk is geworteld in danspraktijken en somatische therapieën en roept de fysieke condities op tussen activiteit en passiviteit, arbeid en rust, beweging en pauze. Ze erkent de persoonlijke gevolgen van technologie op ons lichaam en onze geest, en de fysieke eisen van productiviteit, en roept in haar installaties vaak stilte, traagheid en rust op. Haar tentoonstellingen en samenwerkingen omvatten projecten bij de Biënnale van Moskou (RUS), M HKA (BE), SFMOMA (USA), A Tale of a Tub (NL), Tomie Ohtake Institute (BR), ISELP (BE), Contour Biënnale (BE), Beursschouwburg (BE), CAVEAT/Jubilee (BE), naast talrijk andere organisaties in België en werlewijd. In 2018 werd Caesar bekroond met de Prijs Rumos Itaú Cultural (BR). Ze woont in Brussel en werkt aan een doctoraat en doceert aan LUCA School of Arts in Brussel.

Ailton Krenak (1953, Minas Gerais, Brazilië) is een Braziliaanse schrijver, journalist, filosoof en leider van de inheemse bevolkingsgroep Krenak. Hij is een sleutelfiguur in de inheemse strijd in Brazilië, die de territoriale rechten van inheemse bevolkingsgroepen in de grondwet van 1988 liet erkennen. Als journalist ontwikkelde hij zijn engagement en strijd voor de erkenning van deze bevolkingsgroepen en hun ‘recht op de Aarde’. Van 2003 tot 2010 was hij speciaal adviseur voor inheemse zaken van de gouverneur van de Braziliaanse deelstaat ssMinas Gerais. In 2015 ontving hij de Orde van Culturele Verdienste en het jaar daarop een eredoctoraat van de Federale Universiteit van Juiz de Fora, waar hij doceert over inheemse culturen. Als schrijver publiceerde hij A vida não é útil (Het leven is nauwelijks nuttig) (2020), O amanhã não está à venda (Morgen is niet te koop) (2020) en Ideias Para Adiar o Fim do Mundo (Ideeën om het einde van de wereld uit te stellen) (2019).

De leesgroep en discussie worden in het Engels gehouden.

Gratis, reservatie is verplicht