Met trots presenteert La Loge de Europese première van When you fall into a trance, een nieuwe langspeelfilm van Emily Wardill, die samen met een aantal verwante werken van haar, alsook een evenementenprogramma, getoond zal worden.
When you fall into a trance traceert de relaties tussen de neurowetenschapper Dominique, Simon, haar patiënt, haar dochter Tony, een synchroonzwemster, en haar vriend Hugo, een hulpverlener. Simon lijdt aan proprioceptieverlies, een proces waarbij je het gevoel van de positie van je lichaamsdelen begint te verliezen. Zicht lijkt essentieel te zijn voor fysieke controle: als Simon zijn lichaam niet kan zien, verliest hij de controle over zijn gebaren. Naarmate de film zich ontvouwt, gaat de fascinatie van Dominique voor de complexiteit van de lichaam-geest-relatie, zoals ze wordt geïllustreerd door Simons toestand, plots verder dan haar werk: het begint een directe impact op haar privéleven te hebben.
When you fall into a trance plaatst de personages, en onszelf met hen, in een onstabiele baan, waarbij de perceptuele hulpmiddelen – visie, locatie en taal – verglijden en zich splitsen, op elkaar komen te liggen of versplinteren en waarbij tegelijk de verondersteld duidelijke rol die ze spelen bij het bewustzijn van onszelf en anderen in twijfel wordt getrokken. Wardills film, tegelijk sinister en teder, zet de complexiteit van menselijke relaties – waarin lichamen woorden verraden, en aanrakingen en muziek het geheugen verleiden – in beweging. Gedurende de film worden acties uit balans gebracht, leiden gebaren tot breuken en worden misleidingen aan het licht gebracht, terwijl de spanning en ontspanning van lichamen en spraak de complexiteit van het geheugen onthullen, net als de mogelijkheden van de verbeelding.
When you fall into a trance is de laatste in een reeks films van Wardill waarin de complexiteit van communicatie en voorstelling, de beperkingen en de onnauwkeurigheid van de taal en het individuele karakter van de verbeelding centraal
staan.
When you fall into a trance werd deels gefilmd in de ruimtes van La Loge, in de zomer van 2013 met acteurs en een ploeg die overwegend in Brussel waren gevestigd. Het verhaal van de film ontwikkelde zich doorheen een reeks workshops met de acteurs, die een performatieve vorm van ‘scripting’ uitvoerden. De film is bijna een documentatie van deze experimentele oefeningen.
Curator: Anne-Claire Schmitz
Het hele tentoonstellingsproject werd in nauwe samenwerking met Anna Manubens (° 1982 Spanje, woont in Barcelona en Brussel) ontwikkeld en samengesteld.
Tentoonstellingsgids