Vanuit haar interesse voor geschiedenis en architectuur, en aangetrokken door het ambigue karakter van modernistische utopieën, reisde de Belgische kunstenaar Sophie Nys in januari 2012 naar Rio de Janeiro om er de film Parque do Flamengo op te nemen. Het gaat om een semidocumentaire, met als protagonist het park uit de titel, dat het werk is van de Braziliaanse landschapsarchitect Roberto Burle Marx. Roberto Burle Marx was schilder, beeldhouwer, dichter en botanicus én een van de bekendste landschapsarchitecten van de twintigste eeuw. Parque do Flamengo kent zijn Belgische première in La Loge. Het is een ononderbroken travelling shot van 45 minuten, dat het gehele park als een geïsoleerde entiteit vastlegt. De camera verkent de ruimte stapvoets en volgt de sensuele curves van het park. De film is een fysiek en plastisch portret van de plek, het vastleggen van een levende, ademende ruimte waarin cultuur en natuur samensmelten.
Arto Lindsay, muzikant, producer en componist, schreef de soundtrack voor de film. Hij gebruikte de lijst van planten die in het park voorkomen als uitgangspunt voor zijn score.
Trouw aan haar artistieke praktijk ontwikkelt Sophie Nys hier een project dat er met een minimalistische conceptuele strengheid in slaagt om de poëzie en de absurditeit van de natuur in een kader vast te leggen. Haar werk is nooit objectief maar altijd precies. Het negeert wetenschappelijke lineariteit en strengheid ten voordele van een aanpak die gebaseerd
is op intuïtief onderzoek en vrije associaties.
Samengesteld door Anne-Claire Schmitz
Ze werd mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van de Nationale Plantentuin van België en het Escritório Burle Marx.
Tentoonstellingstekst