arrow_back

Over Le réduit

attach_file 08.09-19.11.16

Guided tour

camera_alt 19.11.16

Le Réduit door Sven Augustijnen

08.09–19.11.16

Terwijl hij zich verdiepte in de geschiedenis van de Belgische militaire interventie na de onafhankelijkheid van Congo, raakte Sven Augustijnen geïnteresseerd in de stad Kamina. Dankzij enkele ontmoetingen naar aanleiding van Spectres - een langspeel-documentaire die de kunstenaar realiseerde in 2011, die het Belgische koloniale verleden analyseert via moord op Patrice Lumumba – kwam de kunstenaar op het spoor van een nationale vestiging of ‘réduit national’ die België tijdens de jaren vijftig in Katanga zou hebben gebouwd.

Het ontbreken van duidelijke gegevens over het onderwerp, net als zijn belangstelling voor alles wat direct of indirect verband houdt met het communistische spook dat door het naoorlogse Europa waarde, wekte Augustijnens belangstelling. Algauw resulteert het vooronderzoek in de ontdekking van een archieffonds in het Centrum voor Historische Documentatie van de Krijgsmacht, waar informatie te vinden zou zijn over het vestigingsproject.

Augustijnen begon vervolgens aan de enorme opdracht van het documenteren en analyseren van duizenden foto’s, negatieven, nagetrokken tekeningen papier en verschillende andere plannen. Tot op heden verlieten deze documenten het archiefcentrum nooit, en ze werden evenmin bestudeerd. Dankzij een nauwe samenwerking met een van de archivarissen kon Augustijnen de plannen voor een verbazingwekkend Belgisch project: de ontwikkeling van een militaire basis en van een regeringsstad die als toevluchtsoord zou dienen in Kamina in geval van een externe dreiging.

Le Réduit traceert de geschiedenis van de basis van Kamina. Aanvankelijk lijkt de basis een architecturale en stedenbouwkundige materialisatie te zijn van de angst voor een Sovjetinvasie, maar vervolgens vervult ze een strategische rol, in antwoord op de politieke omwentelingen die Congo in de komende tijd verder zouden destabiliseren.

Samengesteld door Anne-Claire Schmitz

Tentoonstellingstekst